Ayak sağlığı için önemli konu başlıklarına hızlı erişim

3 Boyutlu Podolojik İnceleme

3 boyutlu podolojik analiz ve kişiye özel tabanlık (ortez) podolog gözetiminde yapılmalıdır

Genel ayak hastalık ve rahatsızlıklarının analiz (ayak bölgesinde yaralar ve ayak tabanı ağrısı da dahil), tetkik ve teşhisi doktor ve işinde uzman podolog tarafından rahatsızlığı ve patalojiye uygun tedavi yollarını bulmak amacıyla aşagıdaki yöntemlerden uygun olanı ile yapılır:

Podokaptör

Elektronik podometredir.

Ayakta sabit (statik) dururken veya
yürürken (dinamik) analiz yapar.

Ayak altında her bölgeye uygulanan basıncı cm/kg olarak gösterir, agırlık merkezinin sağ-sol ve ön-arka olarak dağılımını ölçer.

Vücudun postürünü (bedenin boşlukta durma pozisyonunu) gösterir.

Podoscan

Ayak izini, yüksek detaylı fotograf kalitesinde, gerçek boyutlarında kaydeder.

Nasır, siğil ve aşırı basınç bölgelerini gösterir.

Ayak iç longitudinal ark deviasyonunu
-düz taban veya çukur taban durumunda- patolojinin derecesini belirler
Tabanlık projesinin temelini oluşturur.

Thermoformable Ayak Taraması

Ayak izinin üç boyutlu negatifini alır.

Özellikle snowbord, kayak gibi spor yapanlar için ısıyla dönüşebilen malzeme kullanılarak spor tabanlığı yapılır.

Röntgen, MRI

gibi yan analizlerin, ilgili uzman hekim reçetesinin takibi

Ayak rahatsızlıklarının çok çeşitli sebepleri olabilir

Şeker hastalığı, çocuklarda doğuştan basma ve yürüme bozuklukları (düz taban), spor yapma, iş kazası, uzun süre ayakta durma, doğum sonrası, topuk dikeni…

Ayak altındaki basınç vücut ağırlığının
yürürken 1,5 - 2 katı,
koşarken 3 - 6 ve
zıplarken ise 7 ilâ 13 katı artar !

İnsan yürür, koşar ve zıplar. Yürürken ayaklar altındaki basınç vücut ağırlığının 1,5 - 2 katı kadar, koşarken 3 - 6 ve zıplarken ise 7 ilâ 13 katı kadar artabilir. (Fransa Ayak Sağlığı Birliği'nin «Union Française Pour la Santé du Pied - UFSPP» yaptığı araştırmalara göre).

Bu nedenle ; yapılan tabanlıkların kişiye ve patolojiye özgün olması gerektiği gibi kişinin yaşam şekli, yaptığı iş ve sportif aktiviteler de göz önüne alınmalıdır.

Podolog (ayak sağlığı uzmanı) en yeni teknolojik ürün ve sahip araçlarla ayak ve bacakların biomekanik yapısını 3 boyutlu ve görsel olarak inceler.

Podolog yaptığı teşhis ve tanıyı takiben ya da hastanın doktorunun reçetesine göre ayakta var olan rahatsızlıkları kişiye özel ortopedik tabaklık yapımı ile ayak temel yapısına müdahale ederek hastanın iyileşmesini ve rahatlığını sağlar.

Kişiye özel olarak yapılmış olsa bile bir tabanlık ilk yapıldığı günkü gibi durmaz, hastanın yaşam ve kullanım şekline göre zaman içinde değişime uğrar.

Podolog hasta için sadece tabanlık yapımı ile görevini bitirmez, hastanın tabanlığını doğru şartlarda kullanması için gerekli bilgileri verir (sağlığa uygun ayakkabı kullanımı vb.) gerekitiğinde ise tabanlıkların kullanım ömrünü uzatıcı kontrolleri uygulayarak hasta ayağındaki doğal gelişimi de takip eder.

DİKKAT

Ayak sağlığı bilim dalı (podoloji) Türkiye'de henüz geniş bir yer bulamadığından hali hazırda Türkiye'deki üniversitelerde podoloji eğitimine geçilememiştir.
Türk insanı için yeni, bilinmeyen bir tıp dalı olmasına rağmen son bir kaç yıl içinde herhangi bir tıp eğitimi almadan (sadece yurt dışı ya da içinde belli belirsiz bir-iki haftalık sözde stajlar ile) kendilerini «podolog» olarak tanıtan şahıslar türedi.
Bu tür şahıslar ayak sağlığının ciddiyetinin bilincinde değillerdir.

Podolojik tedavi Yöntemleri

Hasta rahatsızlığının analiz ve teşhis edilmesinden sonra ; doktor ve podolog patolojinin iyileştirilmesi, düzeltilmesi için potolojiye karşı en uygun tedavi yöntemini uygular

Podolojik inceleme sonrası uygulanabilecek tedavi yöntemleri :

Ayağın statik bozuklukları üzerinde etkinlik yapıp ayağı olması gereken uygun pozisyona getirerek düzeltme veya rahatlatma etkisi yaratmak amacıyla KİŞİYE ÖZEL ORTOPEDİK TABANLIK ;

Ayaktaki deformasyonların yarattığı düzensizliği azaltmak, düzeltmek amacıyla KİŞİYE ÖZEL PARMAK ORTEZLERİ (ORTOPLASTİ) ;

Ayak altında, uzerinde veya parmak arasında olan nasır ve yaraların sağlık ortamında temizlenip, hastanın yasam yürüme standardının yükseltilmesi amacıyla MEDİKAL PEDİKÜRİ.

Kişiye özel tabanlıkların özellikleri

Kişiye ve patolojiye özel olmalıdır

Topuk dikeni tabanlığı ;

şok emici ve amortisan malzemeler ile yapılırken, çocuklardaki pes planus tabanlığı (düz taban) kalıcı bir düzeltme sağlamak amacıyla daha sert malzemeler kullanılarak yapılır.
Tabanlıklar iskelet ve kas sistemine de etki ederek diz, kalça ve bel ağrıları tedavisinde de kullanılırlar.

Kişiye özel ortopedik tabanlık insan sağlığı acısından önemi nedeniyle gelişi güzel yapılamaz.

Ortopedik tabanlık temel amacına (kişiyi rahatlatma, iyileştirme) uygun bir şekilde, tıp kurallarına uygun, yüksek teknoloji ürünü birçok malzeme ve aparatların uygun şekilde birleştirilmesi sonucu tek tek elde yapılır.

Sağlıklı ayakkabı nasıl olmalıdır

Yerlerde olacak düzensizliği ayaklara yansıtmaması için tabanı kalın olmalıdır,

Kösele tabanı olanların yerine kauçuk veya latex olanlar tercih edilmelidir,

Topuk kısmı bileği tutması amacıyla sağlam olmalıdır,

Ayakkabının derisi yumuşak olmalı ve ayakkabının ön kısımının mümkün olduğu kadar az dikişli, topuk çevresi daha sert olmalıdır,

Bileği tutan, bağcıklı, tokalı veya velkrolu ayakkabı tipleri ayak numarasına uygun olarak seçilmelidir,

Ayakkabı sabah yerine günün ilerleyen saatlerinde deneme yaparak seçilmelidir.

Size en yakın merkezimize ulaşmak için ...
Bu sitenin içeriği bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da değerlendirmesinin yerini alamaz.
Denge Ortez-Protez Yapım ve Uygulama Merkezi
içindeki bilgiler herhangi bir yerde izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
be grafiks&web design